Állampolgári Részvétel Hete

Az ÁRH Magyarország egyik legnagyobb civil eseménysorozata, amelyen több száz szervezet és intézmény, helyi, kistérségi, megyei esemény hívja fel a figyelmet az állampolgári részvétel és a helyi cselekvés fontosságára! A nemzetközi kampányhét legfontosabb célja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot teremtsen az állampolgári cselekvések lehetőségének, erejének, általában a civil részvételnek, egyúttal az erre a hétre koncentrálódó események súlyukkal felkeltsék a média figyelmét az eseménysorozatra, általában a közösségi részvételre, s hogy megszólítsák, felelősségvállalásra buzdítsák a politikusokat, helyi, országos és nemzetközi szinten.



Az elmúlt években összesen több ezer akció/esemény valósult meg a Hét során csak Magyarországon, több-száz településen és több-száz közösség, civil szervezet csatlakozásával azért, hogy megmutassuk, az állampolgárok részvétele nem csak utópia, hanem a legalapvetőbb közös ügyünk. És mindezt 20 országban tesszük! Az ÁRH alapvetően nem „nagy rendezvényekből” áll. Erejét a csatlakozók és akciók/programok sokasága, sokszínűsége adja. Legyél akár környezet, vagy érdekvédő, tervező, fejlesztő, segítő, szervező, képző, informáló, szépítő, vagy akárhogy is, de jobbítani akaró: SZERVEZKEDJ! vagy kapcsold szeptemberi programjaidat az ÁRH-hoz!

ÁRH Fókuszok 2014

Kié a politika?

  • Közösségeink, szervezeteink helye a közéletben, a közélet alakításában
  • Van fogalmad? – szakpolitika, pártpolitika, közpolitika, közügy, közpénz, közérdek… A hatalom összetevői és a hatalomhoz való viszonyunk
  • Te miért, miben és hogyan veszel részt?

Nyitsz vagy zársz?

  • Magyarország helye Európában és a világban
  • Hol a határ? Jobb-bal, civil, polgári, nemzeti, demokratikus, hagyományos, modern…
  • Más a színűnk, másban hiszünk, mást szeretünk, de van közös ügyünk!

Erő = forrás? Tegyünk a szegénység és kiszolgáltatottság ellen!

  • Büntetés helyett megoldásokat!
  • Mutassunk lehetőségeket: elveket, modelleket, alternatív gyakorlatokat (Pl. lakhatási, energia-felhasználási, termelési programok, kölcsönösségre épülő közösségi megoldások)
  • Fókuszban az önkormányzatok: Mire számíthatunk a választások után? Kérdezzük meg a jelölteket!
A felhívás itt letölthető

 



A cikkhez csatolt dokumentumok:
tok.jpg
csorna.jpg
gyorkoc.jpg

<< Vissza