Rómer Flóris nyomában a Bakonyban - 3. Pápateszéri Természetfotós Tábor

Egy tudós bencés szerzetes, akinek a magyar tudomány sokat köszönhet, 1859 őszén nyakába vette az úti tarisznyáját és elindult a Bakony rengetegébe, hogy mint írja: „Midőn a mult évi szünnapok alatt tett utazásom tanulmányai eredményének, közzétételére magamat elhatároztam, sem alaposságot fitogtató szőrszálhasogatókra, sem elkényeztetett – egyedül regényekben gyönyörködő – közönségre nem számítottam. A honismertetés ezen, eddig járatlan, terén kalauz nélkül indulva, magamnak mintegy utat törve, szerzett tapasztalatimmal másokat hasznosan mulatni, és mulatva tanítni volt főcélom.” A tudós bencés szerzetes, Rómer Flóris 1859 augusztusában járta végig a Bakonyt és készítette el első tudományos leírását: A Bakony, Természetrajzi és régészeti vázlatok címmel. Ennek 2009-ban lesz 150 éve. A nagy tudós tiszteletére a 2009.évi tábor programja: Rómer Flóris nyomában a Bakonyban. Időpontja: augusztus 2 - 8.



A tábornak helyet adó ökológiai oktatóközpont a Közép-Dunántúli Régió (Veszprém megye), valamint a Nyugat-Dunántúli Régió, (Győr-Moson-Sopron megye) határán, a Bakony és a Kisalföld találkozási pontján fekszik. Pápateszér község még a Kisalföld, a hozzá külterületként kapcsolódó Farkashegy már a Bakonyalja tájegységhez tartozik. A 24 fő elszállásolására, a közösségi programok és az oktató tevékenység ellátására alkalmas épület egy közel két hektáros területen, erdő mellett fekszik, a telek határán ered a tíz pápateszéri ér egyike. A Fenyőfői Ősfenyves 2-4 kilométerre, a bakonyszentlászlói egykori bauxitbánya 6-8 kilométerre van. Az egykor volt 25 pápateszéri vízimalom közül több a Reflex-ház közelében található.

A táborba elsősorban olyanokat várunk, akik már rendelkeznek alapvető számítógépes és valamilyen szintű fényképezőgép használati ismeretekkel, de a napjainkban mindenkit elöntő képáradatban nincs meghatározó élőképzettségük a vizuális kultúra területén a „jó” kép kiválasztására. Ennek a képességnek a fejlesztése, az eszközhasználat tudatos szintre emelése, hogy tudja, a fényképezőgép mely funkciói milyen célt szolgálnak. Megtanítani a résztvevőket a tudatos képkészítés alapjaira: „ A kép először a fejben szülessen meg és csak utána nyomjuk meg az exponáló gombot.” Felhívni figyelmüket, megismertetni a részvevőket a természetfényképezés írott és íratlan szabályaival és egy „természetvédő”, környezettudatos, a világ dolgaira odafigyelő fotográfus képével. Szerezzenek készséget és képességet a fotográfia alapjainak használatában, ha elmennek kirándulni, tudják mit és hogyan érdemes lefényképezni, ha szükséges, akkor tudjanak jó minőségű képi dokumentációt készíteni. Legyenek ismereteik a képek utólagos kiválasztásának és bemutatásának fő szabályairól.
A tábor elsősorban 14-22 év közötti fiatalokat vár, de az életkortól való eltérés nem kizáró ok.
A saját fényképezőgép azonban követelmény, legyen az akár a legegyszerűbb eszköz is.
A tábor szakmai vezetője:
Szabó Béla fotográfus Munkatársa volt több napilapnak, folyóiratnak. FotóArt Magazin szakírója. Szabadúszó fotográfus1993-tól reklám-, idegenforgalmi és légi fotókat, valamint naptárakat, könyveket, esküvői és akt, modell fotókat készít. Több mint száz csoportos és 70 önálló kiállítás Magyarországon és Ausztria, Szlovákia,
Franciaország, Olaszország, Finnország, Belgium, Dánia, Románia kiállítótermeiben. Győri Fotóklub Egyesület ügyvezető elnöke. Fotó a természetben-Győri Fotópiknik fő szervezője. A Győri Tánc és Képzőművészeti Iskolában tanít. 1996-2003 és 2008-tól. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely (Horvátország) , Székelyföldi Nemzetközi Fotóművészeti Mesterműhely (Románia- Erdély) művészeti vezetője. Eddig 10 könyv jelent meg képeivel és majd egy tucat más fotográfusokkal közösen. Tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, a Fotóművészek Nemzetközi Szövetségének (FIAP), European Photogroup of Art and  erformance- nek (EPHAP), az Osztrák Fotográfiai Társaságnak (ÖGPh).
www.belafoto.hu

 

   

Jelentkezés és bővebb információ: Nagy Péter programvezető, REFLEX Környezetvédő Egyesület 9024 Győr, Bartók Béla utca 7. mobil: 30/28-99-940, telefon: 96/329-792> fax: 96/524-500 reflexgy@c3.hu
www.reflex.gyor.hu



<< Vissza