A Cuha-völgyi Bakonyvasút ünnepe: május 1. szombat

A Kisaföld című napilap pénteki számában tévesen jelent meg a "Vasárnapi kirándulás a Cuha-völgyébe" című írás. Annak ellenére, hogy a program szervezői időben tájékoztaták a sajtót, így a Kisalföldet is, abban félrevezető híradás jelent meg, mintha a rendezvény május 2-án, vasárnap lenne. A Kisalföld napilap közlésével ellentétben a Cuha-völgyi Bakonyvasút ünnepe - amint arról már korábban is hírt adtunk - május 1-jén, SZOMBATON lesz.

Tovább...

4. Pápateszéri Természetfotós tábor

Június 30-ig lehet jelentkezni természetfotós táborunkba, amelyet a Reflex Környezetvédő Egyesület a Győri Fotóklubbal közösen, negyedik alkalommal szervez Pápateszéren. A táborba elsősorban olyan 14 - 22 év közötti fiatalokat várunk, akik szeretnek fotózni, szeretik a természetet, s a természetfotózás során eddig megszerzett tudásukat bővíteni szeretnék. A tábort a számtalan fotótémát szolgáltató Bakonyban rendezzük 2010. augusztus 1. (vasárnap) és 7. (szombat) között.

Tovább...

Zöld siker: törvényi tilalom a cianidos bányászatra!

Budapest

Hétfő délután az Országgyűlés kimondta a cianidos bányászati technológia tilalmát Magyarországon. A Ciánmentes Magyarországot! koalíció által kezdeményezett javaslatot 356 igen és 1 nem szavazattal fogadta el a parlament. A Lehet Más a Politika párt (LMP), a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet együttműködésével két hónapja zászlót bontott Ciánmentes Magyarországot! kampány által szorgalmazott törvénymódosítást Ángyán József (Fidesz), Katona Kálmán (független), Nagy Andor (KDNP), Orosz Sándor (MSZP) és Velkey Gábor (SZDSZ) képviselők terjesztették be az Országgyűlés elé.

Tovább...

A Bakonyvasút Szövetség kedvezményes akciója

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség folytatja a szeptemberben meghirdetett kedvezményes menetjegyvásárlási akcióját a Veszprém - Győr viszonylatban vasúton utazóknak. Az akciót november 15-től kiterjesztik a Zirc - Veszprém - Budapest viszonylatú utazásokra is. Aki 2009. november 1. és 2010 április 30- között kétszer utazik oda-vissza vonaton Győrből Veszprémbe, vagy Zircről Veszprémen keresztül Budapestre, ajándék retúrjegyet kap egy további utazásra, amelyet teszés szerinti időpontban használhat fel.

Tovább...

Túrázz a vonatért! - október 3-án, szombaton

Rajtad is múlik, hogy bezárják-e a Cuha-völgyi vasútvonalat. Kiránduljunk együtt, használjuk a Győr  - Veszprém között közlekedő vonatokat!

Tovább...

Családi túranap a Bakonyba

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség vasútmentõ utazási családi túranapot hirdet szeptember 18-án péntekre. Az akció célja bizonyítani, hogy a Gyõr - Veszprém vasútvonal mentén élõk nemcsak aláírásukkal, de utasként is kiállnak a 11-es számú vasútvonal személyforgaélmának fenntartása mellett.
A túranap célja ez esetben nem kizárólag a Cuha-völgy felkeresése, hanem az, hogy minél többen, minél több helyszínre vegyék igénybe a menetrend szerinti vasúti járatokat. Lehet kirándulni Pannonhalmára, a gyõriek ellátogathatnak Zircre, Veszprémbe, a veszprémiek, zirciek Gyõrbe. A vasútmentõ túranap célja, hogy az áprilisi Bakonyvasút Ünnepnapját követõen bemutassuk, a menetrend szerinti járatok is bonyolítanak 1000 fõ körüli, vagy feletti utazást egy napon.

Tovább...

Rómer Flóris nyomában a Bakonyban - 3. Pápateszéri Természetfotós Tábor

Egy tudós bencés szerzetes, akinek a magyar tudomány sokat köszönhet, 1859 őszén nyakába vette az úti tarisznyáját és elindult a Bakony rengetegébe, hogy mint írja: „Midőn a mult évi szünnapok alatt tett utazásom tanulmányai eredményének, közzétételére magamat elhatároztam, sem alaposságot fitogtató szőrszálhasogatókra, sem elkényeztetett – egyedül regényekben gyönyörködő – közönségre nem számítottam. A honismertetés ezen, eddig járatlan, terén kalauz nélkül indulva, magamnak mintegy utat törve, szerzett tapasztalatimmal másokat hasznosan mulatni, és mulatva tanítni volt főcélom.” A tudós bencés szerzetes, Rómer Flóris 1859 augusztusában járta végig a Bakonyt és készítette el első tudományos leírását: A Bakony, Természetrajzi és régészeti vázlatok címmel. Ennek 2009-ban lesz 150 éve. A nagy tudós tiszteletére a 2009.évi tábor programja: Rómer Flóris nyomában a Bakonyban. Időpontja: augusztus 2 - 8.

Tovább...

Ökostúdió - Reflex - Csalán - Kötháló - Pronas - Kerekerdő

Öt civil szervezet képviselői, köztük az Ökostúdió Alapítvány tartott sajtótájékoztatót február 24-én Szombathelyen, a Kerekekerdő Alapítvány irodájában.

Tovább...

Ökostúdió - Reflex - Csalán - Kötháló - Pronas - Kerekerdő

Öt civil szervezet képviselői, köztük az Ökostúdió Alapítvány tartott sajtótájékoztatót február 24-én Szombathelyen, a Kerekekerdő Alapítvány irodájában. Az eseményről több médis is beszámolt, köztük az MTV soproni regionális hírádója, valamint a VAS NÉPE című napilap. Utóbbi cikke itt olvasható: http://vasnepe.hu/kronika/20090226_civilek_a_vizkincs_vedelmeert 
Tovább...

Négy új üvegzsebkönyv

Az Ökológiai Stúdió Alapítvány gondozásában, a Reflex Környezetvédő Egyesület kiadásában négy új üvegzsebkönyv jelent meg a közelmúltban. Az aktív és passzív információs jogok témáját mintegy 30 iratmintával feldolgozó, az NCA által támogatott ingyenes kiadványból az állampolgárok megismerhetik a közérdekű adatok fogalmát, beszerzésük módját, illetve a közhivatalokat az adatnyilvánossággal kapcsolatosan terhelő közzétételi kötelezettségeket. Az információs jogok kiemelt szerepet kapnak a hatalom feletti civil kontroll működtetésében – ami alapvetően feltételezi, hogy a polgárok ismerjék és gyakorolják a rendelkezésre álló jogaikat.
Tovább...