Interaktív előadás a papírról

Az Ökológiai Stúdió alapítvány munkatársai 2014. november 6-án a Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolájának vendégei voltak. Az  FM Zöld forrás által támogatott „A papír másik oldala” c. projektünk keretében  Lajtmann József és Kalas György ellátogatott az ökoiskolába, ahol megtekintette az ott folyó környezetvédelmi oktató-nevelő munkát, valamint egy interaktív órát is tartott az alsó évfolyamos tanulók részére. A „Papír másik oldala” című érdekes és élvezetes foglalkozás keretében szó esett a papír történetéről, fajtáiról, a papírgyártás folyamáról – így a gyerekek szembesülhettek a papírgyártás ökológiai problémáival, a környezettudatos magatartási formákkal. Megérthették, hogy takarékossággal, szelektív gyűjtéssel, újrapapír termékek használatával mindannyian hozzájárulhatnak a fák megmentéséhez, a környezet állapotának javításához.

Tovább...

Ha október, akkor óvodák…

Szokás szerint október hónapban tartják a győri óvodákban az „Egészségnap” rendezvényeket. A szülök bevonásával tartott közös előadások, foglalkozások kitűnő alkalmat adnak az egészségvédelemmel és környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztésre. Alapítványunk évek óta visszatérő meghívottja a rendezvényeknek. Ez évben október 15-én a Belvárosi Óvodába, 17-én a Móra Óvodába, 22-én pedig a Lepke utcai óvodába vonultunk ki.

Tovább...

Tucatnyi előadás egy napon az újrapapírról

A Széchenyi István Körzeti Általános Iskola kérésére alapítványi munkatársaink október  8-án Csornára látogattak. Az iskola ezen a napon rendezte a nagy hagyományokkal rendelkező „Környezet- és Egészségvédelmi Nap”-ját, ahol a környezetvédelem is mindig hangsúlyos témaként szerepel. Szívesen vállaltuk, hogy a felső tagozatos gyerekeknek számára (a FM Zöld forrás által támogatott „A papír másik oldala” c. projektünk keretében) bemutatót illetve előadásokat tartunk. Az egyes osztályok félóránként, folyamatosan váltották egymást, így összesen több mint 310 gyerek fordult meg a teremben.

Tovább...

Tökfesztiválon jártunk

Alapítványunk nagy erőkkel (és örömmel) vonult fel a szeptember 27-28-i Őrségi Tökfesztiválra. A szalafői skanzenben, csodálatos környezetben állíthattuk fel a „standunkat”, ahol most is a gyermekvendégeket vettük elsősorban célba. Papíprmerítéssel készültünk és ezúttal – stílszerűen- töklámpás formátumú merítő sablonokat készítettünk, hozzá narancsszínű masszát kevertünk. A végén örömmel nyugtáztuk: több mint hatvan gyermek számára sikerült a rendezvényt emlékezetessé tenni (néhány fénykép mellékelve).

Tovább...

Állampolgári Részvétel Hete

Az ÁRH Magyarország egyik legnagyobb civil eseménysorozata, amelyen több száz szervezet és intézmény, helyi, kistérségi, megyei esemény hívja fel a figyelmet az állampolgári részvétel és a helyi cselekvés fontosságára! A nemzetközi kampányhét legfontosabb célja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot teremtsen az állampolgári cselekvések lehetőségének, erejének, általában a civil részvételnek, egyúttal az erre a hétre koncentrálódó események súlyukkal felkeltsék a média figyelmét az eseménysorozatra, általában a közösségi részvételre, s hogy megszólítsák, felelősségvállalásra buzdítsák a politikusokat, helyi, országos és nemzetközi szinten.

Tovább...

Folyóink átjárhatósága és a klímaváltozás

Partnerszervezetünk, a győri Reflex Környezetvédő Egyesület programjához csatlakozva, az Ökológiai Stúdió Alapítvány rendszeres részvevője volt a régió felszíni vizei, valamint a helyi klíma kapcsolatainak vizsgálatában. A mai sajtóreggelivel záródó projekt szentgotthárdi és őriszentpéteri, terepi bejárással egybekötött szakmai fórumain (civil szervezetek, önkormányzatok, nemzeti parkok, vizes szakemberek), valamint a műhelynapjain (Pápateszér-Farkashegy és Győr) jobbító javaslatainkkal, észrevételeinkkel segítettük a program sikerét.

A program bemutatása a Reflex Környezetvédő Egyesület honlapján érhető el: http://reflexegyesulet.hu/index.php/412-kek-folyosok-szerepe-a-termeszeti-sokszinusegben

Tovább...

Tényőn is megmutattuk a papír másik oldalát

A Szelence Egyesület és a Tényő Község Önkormányzata meghívására az ÖkoStúdió Alapítvány augusztus 30-án részt vett a „Nyitva van a sokorói éléskamra” programján. A jó hangulatú, mozgalmas rendezvényen felállított standunkkal most is a gyermekvendégeket vettük elsősorban célba. A magunkkal vitt szakmai anyagokból (molinókból, ismeretterjesztő kiadványokból) a gyerekek és szüleik szembesülhettek a papír gyártásával kapcsolatos ökológiai problémákkal, a környezettudatos magatartási formákkal - de az újrapapír termékek előnyeivel is. Megérthették, hogy takarékossággal, szelektív gyűjtéssel, újrapapír termékek használatával mindannyian hozzájárulhatnak a fák megmentéséhez, a környezet állapotának javításához.

Tovább...

„Partnernek lenni….” fórum Keszthelyen

Partnernek lenni…” címmel tartott közös fórumot 2014. június 19-én, csütörtökön délután a keszthelyi Balaton Színház és Kongresszusi Központban a győri Ökológiai Stúdió és a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület.  Az NCTA-2013-2371-A „Jogod van!” c. projekt keretében rendezett fórum célja annak bemutatása volt, hogy miképpen befolyásolhatja a civil-önkormányzati kapcsolatok alakulása a helyi társadalom aktivitását és a környezet állapotát.

Tovább...

Lenni… Partnernek lenni...

Ezzel a címmel rendezett Győrben civil fórumot 2014. május 7-én az Ökológiai Stúdió és a GyMS megyei Civil Információs Centrum (CIC). A cím két, a civil szervezetek számára meglehetősen aktuális témát takart.*

Tovább...

Előadássorozat a természeti értékekről

Az Öko-Stúdió a Zöld Forrás 2013-as pályázati kiírásán elnyert támogatásának köszönhetően számos Észak-dunántúli településen adhatta tovább a helyi védett természeti értékekről szerzett ismereteit. A témakörben tartott győri, székesfehérvári, szombathelyi és veszprémi konferenciák mellett az elmúlt nyolc hónapban Győrben, Keszthelyen, Pápateszéren, Szentgotthárdon és Szentivánon tartott hét alkalommal vetítéses előadást a meglévő, védett területekről. Külön is kiemelt részletességgel mutatta be Alapítványunk az országos védettségű területek (Nemzeti Parkok, Tájvédelmi Körzetek, Országos védettségű területek, Natura 2000-es területek) mellett a térség megyéinek (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyék) helyi jelentőségű, önkormányzati kezelésű természetvédelmi területeit.

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  4  5  >|  >>|